Tips

Vogelpoep schadelijk voor autolak!
U heeft er vast wel eens last van: vogelpoep op uw auto… Vogeluitwerpselen hebben een agressieve werking op autolak. De combinatie van zon, warmte en vogelpoep tast de lak namelijk aan. Als vogelpoep de kans krijgt om enkele dagen in te drogen, laat het zich moeilijk verwijderen. En nadat het dan schoon wordt gemaakt, merkt u dat de laklaag is aangetast.

Wat te doen?
We adviseren om vogelpoep zo snel mogelijk te verwijderen. Doe dat bij voorkeur met water onder hoge druk. Schoonmaken met een spons of een zachte doek geeft kans op krassen in de lak vanwege de aanwezige steentjes of zandkorrels. Ook al is uw auto in de zomer niet echt vuil, dan is het toch belangrijk om vogelpoep zo snel mogelijk te verwijderen. Was dus ook in de zomer uw auto regelmatig! Als u in de wasstraat het programma **** Brilliant neemt, dan is de laklaag beter bestand tegen alle natuurelementen die van invloed zijn op autolak.

Tip
Leg een natte krant of een nat stuk (keuken)papier een paar uur op de vlek, dan kunt u de vogelpoep veel gemakkelijker verwijderen.
Was uw auto niet met de hand!
Veel mensen vinden het leuk om met goed weer thuis hun auto te wassen. U heeft alleen een emmertje sop, een spons en een tuinslang nodig. Makkelijk toch?

Wassen met de hand is echter slecht voor de lak van uw auto! Dit blijkt uit een onderzoek van de Technische Universiteit van München. Dit onderzoek naar handmatig en machinaal autowassen toonde aan dat er meer krassen op de lak ontstaan als u uw auto met de hand wast. En wel met een diepte van 10% van de lak. Terwijl auto’s die in de wasstraat zijn gewassen, vrijwel krasvrij blijven.

Was uw auto dus liever niet met de hand, als u geen krassen of roest in de lak van uw auto wilt! De wasstraat van Eliëns Carwash is uitgerust met katoenen borstels. Er wordt met veel water gewassen en de borstels zijn schoon. Er wordt gebruik gemaakt van shampoos met niet-agressieve zeepsoorten. Zo is er nóg minder risico op beschadiging van uw autolak. 
Een schone auto is ook veiliger
Veiligheid staat bij de meeste mensen op nummer één als ze een nieuwe auto kopen. Maar als u uw auto weinig wast, maakt u zelfs de meest veilige auto onveilig. Een schone auto reflecteert het licht namelijk beter en is daardoor veel beter zichtbaar door andere weggebruikers.
Een vieze auto is mat en grijs en kan opgaan in de omgeving. Een glimmende auto valt veel meer op! Bovendien heeft u met heldere ramen veel beter zicht op het verkeer en wordt u minder snel verblind door het licht van tegenliggers. En natuurlijk ziet u zelf met schone koplampen veel meer. Met het oog op veiligheid wast u dus het beste regelmatig uw auto. 
Snel, gemakkelijk en voordelig wassen
Met de Eliëns Exclusive Washcard kunt u méér wassen voor hetzelfde bedrag. U hoeft niet steeds hetzelfde wasprogramma te kiezen. U koopt de washcard direct aan de kassa of vraagt deze aan via internet. Daarna kunt u uw tegoed steeds opwaarderen met een bedrag van minimaal € 30,-. Hoe hoger het bedrag, hoe meer bonusvoordeel u ontvangt.
Uw saldo staat na elke transactie op uw kassabon vermeld en is natuurlijk altijd via internet te raadplegen. Met de washcard wast u snel, gemakkelijk en voordelig.
Houd uw velgen schoon
Tijdens het remmen kunnen uw velgen erg warm worden. Als uw velgen vuil zijn, kan dit vuil er inbranden. Dan krijgt u uw velgen niet gemakkelijk meer schoon! Zorg er dus voor dat u uw velgen regelmatig schoonmaakt. Dan blijft het vuil op de velg liggen, in plaats van dat het erin brandt.
Verwijder insecten regelmatig
Insecten op de voorruit, motorkap en kentekenplaat… Als u te lang wacht, is het moeilijk om alle sporen van insecten te verwijderen. De eiwitten in insecten binden zich namelijk aan de lak van uw auto. Om permanente beschadiging te voorkomen, is het dus erg belangrijk om de dode insecten zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik hier nooit agressieve reinigingsmiddelen, harde borstels of grove sponsen voor.
Let hier extra op bij het schoonmaken van uw kentekenplaat, omdat anders de cijfers en letters kunnen verbleken.

Tip
U kunt het beste de plaat goed afspoelen, het schoonmaakmiddel aanbrengen en tot 10 minuten laten inwerken. Vervolgens spoelt u uw kentekenplaat met water schoon.
Waarom uw auto wassen in de winter?
Waarom zou u uw auto wassen in de winter? Hij is daarna toch meteen weer vies... Natuurlijk kan uw auto wel tegen wat vuil en strooizout. Maar als er kleine beschadigingen ontstaan, zoals krassen en steenslag, dan veroorzaken pekel, modder en regen wel degelijk corrosie.

De coating aan de onderkant moet uw auto enigszins beschermen. Toch worden de metalen delen en de lakdelen van uw auto aangetast. Op sommige plekken – waar u moeilijk bij kunt – hecht het vuil zich bovendien gemakkelijk. Dat zijn bijvoorbeeld de bodemplaat, de randen van de wielkasten, de wielophangingen en de subframes.

Voor een goede bescherming wast u uw auto daarom ook in de winter. Machinaal wassen is de beste optie. Kies voor een compleet wasprogramma met een waxbehandeling. Dan is uw auto optimaal beschermd.
Hoe slecht is strooizout voor uw auto?
Om gladheid tegen te gaan, wordt in de winter veel pekel gestrooid op de wegen in Nederland. Dat strooizout hecht echter niet alleen aan het wegdek, maar ook aan uw auto. Het is dus zeer schadelijk voor de carrosserie van uw auto en funest voor uw (lichtmetalen) velgen.
Als strooizout achterblijft op plekken waar de lak al licht beschadigd is, gaat het extra snel roesten. Dit geldt met name voor de onderkant van uw auto en de wielkasten. Deze plekken zijn vaak al aangetast door steenslag. Het strooizout heeft hier direct contact met het onderliggende metaal. Als er nog wat vocht en vuil bij komt, dan heeft dat al snel roestvorming tot gevolg.

Kortom, verwijder pekel regelmatig van uw auto, tijdens perioden waarin veel gestrooid wordt. Om uw auto optimaal te beschermen, is het verstandig om uw auto ook goed te wassen als de wegen glad zijn in de winter.
Gebruik de handrem niet in de winterperiode
U kunt uw auto beter in de eerste versnelling parkeren, dan met de handrem. Als het hard vriest, kan deze namelijk vastvriezen. Let ook op de richting waarin u parkeert. Als u in de richting parkeert waarin u de volgende dag wilt wegrijden, hoeft u geen extra manoeuvres te maken en gas te geven. Dat scheelt ook weer!
Check in de winterperiode regelmatig uw ruitenwisservloeistof
In de winterperiode worden de ruiten met het opspattende strooizout snel vies. U heeft dan dus eerder slecht zicht. Zorg er dan ook voor dat er altijd voldoende ruitenwisservloeistof in het reservoir zit.

Tip
sommige ruitenwisservloeistoffen bevatten al een antivriesmiddel, anders moet u dit zelf nog even toevoegen.
Dek uw voorruit af in de winterperiode
Omdat de rubbers van uw ruitenwissers kunnen vastvriezen, kunt u bij vorst ’s nachts het beste uw voorruit afdekken. Bijvoorbeeld met een doek, karton of krantenpapier. Zo heeft u bovendien ’s ochtends geen last van ijs op uw voorruit.
Voorkom krassen door krabben
Als u uw auto ijs- of sneeuwvrij maakt met een krabber, kunnen er krassen op uw ruiten en lak ontstaan. Let bij het krabben dus extra goed op. Onder de sneeuw zit vaak nog wat stof, zand of vuil. Als dat tussen de ruit en uw krabber terechtkomt, beschadigt uw ruit. Gebruik het liefst een ontdooiingsmiddel en een zachte ruitenveger om de sneeuw te verwijderen.
Kies voor winterbanden
In veel landen zijn winterbanden verplicht in de winter. In Nederland is dat (nog) niet het geval. Toch is het beter om uw auto in de winter te voorzien van winterbanden. Zodra de temperatuur lager is dan 7 graden, zijn zomerbanden namelijk niet geschikt. Omdat het rubber van de banden harder wordt, is de remweg veel langer en heeft u onvoldoende grip op de weg. De rubbersamenstelling van winterbanden blijft langer zacht. Ook hebben winterbanden een zijdelingse waterafvoer. Als u kiest voor veiligheid, kiest u dus voor winterbanden.
Voorkom vastvriezen van deuren
Bij strenge vorst wil het nog wel eens gebeuren dat de deuren van uw auto vastvriezen. Dit kunt u gemakkelijk voorkomen door de rubberen deurdichtingen in te smeren met vaseline of talkpoeder.